Nieuwsarchief

-

Historisch perenlaantje Zusters van Liefde krijgt nieuw leven.

-

Kadotip: biologische streekproducten en fruitboombon van de Fruitboogerd.

-

Nieuw: streekproduct nu te koop bij bakker van der Bruggen: Sint Annekes roggemeel uit Molenschot

-

De Fruitboogerd en Amélior doen samen mee met opentuinendag ‘Rijen Ruikt’ op zondag 14 juni

-

Leifruitbomen en fruitstruiken in nieuwe moestuin Sint-Catharinadal

-

Amélior Zorgboerderij en de Fruitboogerd starten unieke samenwerking

-

Lezing over fruitbomen en kleinfruit bij Boerderij Wolfslaar Breda

-

Gezellige snoeiworkshop fruitbomen tijdens burendag in Gilze-Rijen

-

Reuzenappels gevonden bij De Fruitboogerd in Gilze!

-

Twee leuke filmpjes over projecten waar De Fruitboogerd aan heeft meegwerkt

-

Workshop fruitbomen snoeien bij Kinderboerderij Breda Noord

-

Ze zijn nog net zo lekker als vroeger!

-

Jong geleerd is niet verkeerd

-

Omwonenden willen fruitbomen op Wibautplein

-

Kijk eens hoe mooi ons schoolplein wordt!

-

Groep 8a van basisschool De Brakken uit Rijen brengt een bezoek aan De Fruitboogerd

-

Zusters OLV Abdij Oosterhout planten nieuwe boomgaard aan met oude rassen

-

Lezing: meer genieten van fruibomen

-

Bijen voelen zich helemaal thuis in de OLV Abdij in Oosterhout

-

10 tips voor het planten van fruitbomen

-

Plantseizoen start in november!

-

'Waarom kun je deze appels niet in de winkel kopen?’

-

Waar zijn die mooie sterappeltjes gebleven?

-

'Oud en jong’ genieten van oude appel- en perenrassen.


Kadotip: biologische streekproducten en fruitboombon van de Fruitboogerd.
Bent u op zoek naar een origineel, leuk en lekker kado? De Fruitboogerd heeft eigen streekproducten zoals jams, honing, roggemeel en appelsap. Leuk om te geven, verrassend om te krijgen!. Stel uw eigen cadeau samen, eventueel in combinatie met een fruitboombon of snoeicursusbon.
Speciaal voor bedrijven maken wij graag een ‘eigen’ fruitboombon met uw logo er op. Verras uw personeel en uw klanten met een fruitboom.

terug


Sint Annekes roggemeel uit Molenschot

Sint Annekesrogge is biologisch geteelde rogge uit Molenschot, vlak bij de Sint Annakapel. Bij zorgboerderij Amelior heeft de Fruitboogerd naast fruitbomen ook een stuk land ingezaaid met rogge en spelt. De rogge en spelt is vorig jaar geoogst en gedroogd en wordt ambachtelijk gemalen in molen de Korenbloem in Ulvenhout.
Helpt dit roggemeel je net als Sint Anneke aan een manneke'? Probeer het eens met 'Sint Annekes rond', een heerlijk brood dat te koop is bij bakker van der Bruggen. De hele maand maart is dit 'hét brood van de maand'.
Of ga lekker zelf aan het bakken met Sint Annekes roggemeel. Ter inspiratie hebben we
hier twee (h)eerlijke recepten klaargezet.
Het Sint Annekes roggemeel is o.a. te koop bij bakker van der Bruggen in Molenschot, molen de Korenbloem in Ulvenhout en Boerderij Wolfslaar in Breda.

terug


De Fruitboogerd en
Amelior doen samen mee met opentuinendag ‘Rijen Ruikt’ op zondag 14 juni.
In 2014 is de Fruitboogerd een samenwerking gestart met Zorgboerderij Amélior in Molenschot. De eerste resultaten zijn te zien tijdens de open tuinendag Rijen Ruikt op zondag 14 juni. Iedereen is van harte welkom om die dag rond te kijken op de zorgboerderij, zelf of onder begeleiding van Jan en Jos. Er worden meer dan 200 rassen fruitbomen gekweekt en op de boerderij is van alles te zien en te beleven. Voor alle duidelijkheid: het adres is Raakeindse Kerkweg 61 Molenschot!

terug


Leifruitbomen en fruitstruiken in nieuwe moestuin Sint-
Catharinadal.
De Zusters van Sint-Catharinadal hebben mooie plannen voor de toekomst met hun nieuwe moestuin. Samen met Liesbeth van de Groente Academie, de broers Jan en Jos en de tuinmannen van !GO hebben zij diverse mooie oude rassen fruitbomen en fruitstruiken geplant. Met alle hulp en het mooie weer was het werk zo gedaan. Nu wachten dat de jonge fruitbomen gaan groeien en bloeien en vruchten gaan dragen. Mooie samenwerking toch!

terug


Amélior Zorgboerderij en de Fruitboogerd starten unieke samenwerking
Amélior Zorgboerderij en de Fruitboogerd zijn een unieke samenwerking gestart in Molenschot. Op 2 hectare van het terrein van Amélior gaat de Fruitboogerd oude rassen fruitbomen kweken. Er worden oude, vaak vergeten, fruitrassen aangeplant, om te oogsten. Ook zijn er oude granen ingezaaid, spelt en rogge. Op de zorgboerderij worden al diverse groenten, kruiden en bloemen geteeld. De bomen en het fruit van de Fruitboogerd zijn een prachtige aanvulling. Cliënten en vrijwilligers van de zorgboerderij helpen bij het planten en het verzorgen van de bomen, het oogsten en de verkoop van alle mooie producten die de boerderij oplevert. Een mooie kruisbestuiving. Natuurlijk kan er ook volop genoten worden van de rust en de natuur op de boerderij; Er zijn bloemrijke grasranden ingezaaid langs de zeer gevarieerde beplanting zodat er heerlijk gewandeld kan worden langs de gewassen en de dieren de op de boerderij zijn. Een unieke plek waar zorg, natuur, biodiversiteit, oude fruitrassen en eerlijk voedsel van dichtbij samen komen. Bent u benieuwd en wilt u eens komen kijken? Dat kan op de open dag die we in het voorjaar gaan organiseren. U wordt daar tijdig over geïnformeerd.

terug


Lezing over fruitbomen en
kleinfruit bij Boerderij Wolfslaar Breda
Boerderij Wolfslaar heeft de Fruitboogerd uit Gilze uitgenodigd om op 10 december een lezing over fruitbomen en kleinfruit te verzorgen. Op deze avond maakt u kennis met de vele (oude) fruitsoorten en rassen die er zijn en de mogelijkheden om deze te gebruiken in uw eigen eetbare grote of kleine stadstuin. Ook krijgt u te zien hoe u met de juiste snoei en goed onderhoud jarenlang heel veel plezier kunt beleven van fruitbomen. Een avond waarin wij u graag aan de hand van onze ervaringen en beeldmateriaal ‘meenemen’ in onze passie voor fruitbomen.
De avond start met een inloop van 19.00 – 19.30 uur en eindigt uiterlijk 22.00 uur. De kosten bedragen € 5,00 incl. een kopje koffie met wat lekkers en een glas appelsap. Bent u geïnteresseerd? Meldt u zich dan snel aan, want vol is vol. Dit kan per mail via wolfslaar@breda.nl, of telefonisch via 076 529 4459. En wie weet wint u deze avond één van de vijf laagstam fruitbomen die worden verloot.

Kijk voor meer informatie op de
Wolfslaar website.
Beelden van deze lezing vindt u
hier.

terug


Gezellige snoeiworkshop fruitbomen tijdens burendag in Gilze-Rijen

Onder begeleiding van de Fruitboogerd gingen omwonenden, groot en klein, van het Mathilde Wibautplein aan de slag om de fruitbomen op het plein te snoeien. De verschillende oude rassen fruitbomen die in 2013 zijn aangeplant stonden er na de snoeibeurt weer netjes bij. Wethouder van der Veen opende deze gezellige burendag met het aansnijden van een Brabantse Bellefleur.

terug


Reuzenappels gevonden bij De Fruitboogerd in Gilze

Onlangs zijn er bij de Fruitboogerd reuzenappels gevonden. De appels zijn 2 á 3 keer zo groot als normale appels. Met veel plezier zijn ze aangeboden aan de Gilse Reus Gullemoei met een versje voor haar. De officiële naam voor deze Kleurige Reuskes is Malus Petit Géant Coloré. De ideale appel voor reuze lekkere appelmoes.

terug


Twee leuke filmpjes over projecten waar De Fruitboogerd aan heeft meegewerktterug


Workshop fruitbomen snoeien bij Kinderboerderij Breda Noord

Bij het snoeien van fruitbomen maken vele handen ligt werk. Onder vakkundige begeleiding van Jan en Jos hebben vrijwilligers en mensen van Amarant de hoogstam fruitbomen gesnoeid bij Kinderboerderij Breda Noord. Een gezellige en gezonde buitenactiviteit met als eindresultaat dat de fruitbomen er weer netjes bij staan en iedereen wat heeft geleerd. Met ondersteuning van het project Groen en Doen wil men er graag een vervolg aan geven.

terug

Ze zijn nog net zo lekker als vroeger!
Bewoners van St. Franciscus konden onlangs weer eens genieten van de Sterappeltjes en stoofpeertjes uit hun kindertijd. "Vroeger kreeg ik zo’n Sterappeltje van mijn oma en dan zat er soms een gulden in". Tijdens de fruitgenietdag was het niet alleen genieten van al die heerlijke oude rassen appelen en peren maar ook van de vele mooie herinneringen en verhalen van toen.

<p

terug


Jong geleerd is niet verkeerd

Kinderen van Kober en leerlingen van De Piramide, Keysersmolen en Prinsentuin Van Cooth hielpen wethouder Boelema bij het planten van appelbomen, bessen- en frambozenstruiken bij Huis van de Heuvel. Een mooi staaltje van samenwerking voor een mooie en gezonde buurt.

terug


Omwonenden willen fruitbomen op
Wibautplein
Wie wil dat nou niet, een leuke speelplek voor de kinderen waar je ook nog eens 'de vruchten van kunt plukken'. Samen met omwonenden en de gemeente Gilze Rijen is op het Wibautplein een kleine hoogstam boomgaard aangeplant en kruidentuin met leifruit. Met de overige beplanting is het een prachtig 'park' geworden voor jong en oud.

terug


Kijk eens hoe mooi ons schoolplein wordt!

Samen met de kinderen en leerkrachten zijn er bij de Nutsbasisschool in Teteringen appelboompjes, peren, bessen en frambozen geplant. De kinderen vonden het prachtig om lekker buiten bezig te zijn en gelijk iets te leren over hoe fruit groeit. En fruit is natuurlijk lekker en gezond. Dat wordt nog vele jaren genieten van het zelf gekweekte fruit en het prachtig schoolplein.

terug


Groep 8a van basisschool De Brakken uit Rijen brengt een bezoek aan De Fruitboogerd

Een verslag van Sam en Bente:
Op dinsdag 15 mei 2012 is groep 8 naar de Fruitboomgaard in Gilze geweest. Het was geen lekker weer om naar de fruitboomgaard te gaan, het regende heel hard. Toen we daar aankwamen, maakte we kennis met de gebroeders Jan & Jos. Jos vertelde eerste wat over de geschiedenis van appels, over hun eigen bedrijf, en wat ze allemaal voor fruit hebben. Achter in de loods waar we naar binnen gingen stond een grote kartonnen doos waar allemaal van die kittens in zaten. Die waren echt heel schattig. Toen iedereen de poesjes gezien hadden, werd de groep in tweeën gedeeld. En gaven Jan en Jos een rondleiding over de fruitboomgaard. Er werd wat verteld over Enten, enten is dat je een takje van een appelsoort vast maakt aan het stronkje van je wilde appels en dat maak je vast met een touwtje en bijenwas. Ze lieten de bijen zien, en ze lieten ons een bijzondere peersoort zien. Waar er maar 5 bomen in heel Nederland zijn, genaamd: bloedpeer. Op het einde kregen we allemaal een zelfgekweekte appel. Ondanks het slechte weer was het een leuke dag!

terug


Zusters OLV Abdij Oosterhout planten nieuwe boomgaard aan met oude rassen.

De Zusters van de OLV Abdij hebben alle vertrouwen in de toekomst. Samen met de broers Jan en Jos en de tuinmannen hebben zij op 17 november een prachtige nieuwe boomgaard aangeplant met allemaal mooie oude rassen fruitbomen. Met alle hulp en het mooie weer was het werk zo gedaan. Nu wachten op het voorjaar dat de jonge fruitbomen gaan groeien en bloeien. Mooi werk toch?


terug


Lezing: Meer genieten van fruitbomen

Op verzoek van de NLGR houden Jan en Jos Dilven van de Fruitboogerd vrijdag 21 oktober een lezing over fruitbomen. Tijdens deze avond maakt u kennis met de vele fruitsoorten en rassen die er zijn en de mogelijkheden om deze toe te passen in uw eigen tuin. U krijgt te zien hoe u met de juiste snoei en goed onderhoud jarenlang heel veel plezier kunt beleven van fruitbomen. 

Kortom een avond waarin wij u graag aan de hand van ervaringen en beeldmateriaal ‘meenemen’ in onze passie voor fruitbomen.
Deze kennis en informatie kunt u gebruiken om nog meer te (gaan) genieten van fruitbomen.
Wij zien u graag de 21e in het Vermaeck, Rijksweg 115 te Rijen. U bent welkom vanaf 20:00 uur en de toegang is gratis. De lezing is rond 22:15 uur afgelopen.

Heeft u vragen over uw fruitbomen?  Stel ze gerust. Wij proberen u deze avond antwoord te geven.
terug


Bijen voelen zich helemaal thuis in de OLV Abdij in Oosterhout
Afgelopen maand zijn ze weer terug in de tuin van de OLV Abdij in Oosterhout, de bijen. De broers Jan en Jos Dilven van de Fruitboogerd plaatsten daar twee bijenvolken. De zusters zijn erg blij met deze 'nieuwe bewoners'. De prachtige tuin staat vol met bloeiende bomen en struiken waar de bijen zicht te goed aan doen. Bijen vormen een belangrijke schakel in de natuur voor de bestuiving van onder andere de fruitbomen. Over de fruitbomen in de abdijtuin volgt meer nieuws dit najaar.
terug


Plantseizoen start in november!
In november start het plantseizoen van fruitbomen. U kunt de hele winter (t/m begin april) fruitbomen planten zolang het niet vriest. Planten in het najaar is het beste.
Wij zijn op zaterdag geopend van 8.30 uur tot 17.00 uur. Door de week kan ook maar dan graag even bellen (06 38902345).
terug


'Waarom kun je deze appels niet in de winkel kopen?’

De handjes worden gretig uitgestrekt om de appels ‘van vroeger’ te proeven.
De kinderen van BSO Villa Lila uit Gilze waren op bezoek bij de Fruitboogerd en genoten van de rijpe Lombarts de Calville en Brabantse Bellefleuren. Naar aanleiding van het project duurzaamheid wilden de kinderen graag eens zien en ervaren hoe dat er in de praktijk uitziet bij ons in de kwekerij.

En natuurlijk is dat best lastig uit te leggen aan kinderen tussen de 7 en 11 jaar. Maar het proeven van de oude fruitrassen, het ruiken aan vruchten en het zien hoe alles zoveel mogelijk op natuurlijke wijze wordt geteeld vonden de kinderen erg leuk en leerzaam. Ze stelden veel verrassende vragen en kwamen met mooie verhalen die lieten zien dat ze al het nodige wisten en nog veel meer wilden weten.
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Wij vonden het leuk dat jullie eens kwamen kijken en nu aan de slag in jullie eigen tuintjes.
terug


Waar zijn die mooie sterappeltjes gebleven?

Dat was toch wel dé vraag waarmee veel bezoekers naar onze stand met oude fruitrassen kwamen tijdens de Floralia in Gilze. En naast de Sterappeltjes konden ze ook genieten van de heerlijke lucht van Bellefleuren, Glorie van Holland, Jan Steen en nog veel meer mooie oude rassen appels en peren. In de winkel zijn deze oude rassen al lang ‘verdreven’ door nieuwen maar in de harten van de mensen worden ze nog gekoesterd.
Dat was te zien aan de vele mensen die kwamen kijken en ruiken aan het fruit dat ze kenden van vroeger. De prachtige jeugdverhalen die de appels en peren losmaakten is het bewijs dat de oude fruitrassen nog niet zijn vergeten.
Wil je de smaak van (h)eerlijk fruit zelf proeven? Plant een fruitboom in uw tuin en geniet van ouderwets lekkere appels en peren.
terug


'Oud en
jong’ genieten van oude appel- en perenrassen
Langzaam loopt en ‘rolt’ de hele zaal vol met bewoners van verpleeghuis Tiendwaert in Hardinxveld-Giessendam. Nieuwsgierig kijken de ouderen rond naar het fruit dat staat uitgestald en snuiven de zoete geur van rijpe appelen en peren.
De geur en herkenning van  de vruchten uit hun jeugd brengen mooie herinneringen en verhalen terug van vroeger.
Ook de kinderen van groep 7 van de basisschool die waren uitgenodigd voor deze fruitgenietdag die Rivas samen met de Gezonde Regio organiseerden genoten met volle teugen van het fruit en de verhalen uit het verleden.
Samen werd er met smaak geproefd van Glorie van Holland, Sterappels, Cox, GiesserWildeman (uiteraard gestoofd), Williams en nog veel meer mooie oude fruitrassen.
’s Middags in de Wielinghof was de belangstelling en het enthousiasme voor de oude rassen fruit net zo groot. Ook hier kwamen de ‘tongen’ van de ouderen snel los door de prikkeling van de smaak- en geurpapillen met de heerlijke vruchten.
Een leuke en geslaagde fruitgenietdag voor jong en oud bij Rivas waar wij als Fruitboogerd met heel veel plezier aan terugdenken.
terug